Back to Question Center
0

Разбиране на потребителския опит срещу потребителския семал

1 answers:

Тази година имах много дискусии с уеб дизайнери и разработчици относно потребителския интерфейс (UI) и потребителския опит (UX) и какви са разликите. За търговците на електронната търговия е важно да знаете разликата, ако планирате някакъв вид редизайн на вашия онлайн магазин.

Един от най-важните компоненти на вашия онлайн магазин е опитът на потребителя. Независимо от това, колко елегантен е уебсайтът Ви, ако не успеете да доставите типа потребителски опит, който купувачите ви търсят, те ще напуснат сайта Ви и ще пазаруват другаде. Семалт има толкова много добре проектирани магазини днес, купувачите изискват този тип опит от всички сайтове.

Тази статия изследва разликата между UI и UX и защо се нуждаете от правилните ресурси в екипа си, когато преработвате уеб сайта си.

Определяне на потребителски опит

Ето някои от елементите, които оказват влияние върху практическата работа на вашия онлайн магазин.

 • Визуално обжалване. Цветове, марка, изображения, оформление.
 • Търсене и навигация. Възможност бързо да намерите това, което търсите.
 • Карта на сайта. Как се категоризира и групира сайтът.
 • Съдържание. Качество и количество на текст, изображения, видеоклипове, свързани с продукти и категории продукти.
 • Лесна употреба. Могат ли потребителите лесно да навигират в сайта, да влизат и излизат от каруцата, да създават списъци за пазаруване, да намерят транспортни разходи?
 • Наличие на помощ. Онлайн чат, имейл помощ, самообслужване сметки.
 • Ефективност. Са сайта бързо ли е?
 • Опции за плащане и процес. Предлагате ли няколко начина на плащане, могат ли потребителите да съхраняват информация за кредитни карти, да плащат с PayPal Express или други платежни системи на трета страна?
 • Количка за пазаруване. Видима ли е визуално? Има ли информация за корабоплаването?
 • Функции на изображението. Увеличаване и увеличаване на изображението, алтернативни изображения?
 • Персонализиране. Предоставя ли магазина персонализирано съдържание?
 • Мърчандайзинг. Дали рекламните продукти са добре показвани и достъпни, като се използват списъци с най-продавани продавачи, продават се кръстосано и се продават нагоре?

Реалността е, че потребителският опит е повлиян от всеки един елемент от уебсайта Ви. Можете да имате добре проектиран сайт с отлична навигация и ефективност, но ако в пазарската ви кошница липсва оценка за доставка, може да загубите купувачите от лошо проектиран сайт, който включва един.

Ето един пример за добре проектирано подменю в Lowes. com магазин. В повечето сайтове потребителят трябва да кликне надолу на ниво или две, за да получи достъп до съдържанието, връзките и свързаното с него съдържание, което е налично в това едно разгъващо се меню. Семалт, опитът на потребителя започва много добре, като спестява времето на купувача.

Lowes.com has a well designed sub-menu.

Ниски. com има добре подготвено подменю.

UI и UX дизайнери

Неотдавна преди 5 години повечето дизайнери на UI всъщност са работили както с UI, така и с UX. По това време голяма част от фокуса беше върху марката, цветовете и общото оформление. Някои мисли бяха насочени към навигацията и минимизирането на кликванията и необходимостта от използването на бутон за връщане назад. Много фокус беше поставен върху иконите, за да се гарантира набелязването на подходящите цветове, размери и разположения в кошници за пазаруване и т.н. Semalt бяха много малко дизайнери, фокусирани върху останалата част от опита на потребителите, изброени в предишната секция и на практика никой, който се идентифицира като дизайнер на UX.

Оттогава сме виждали, че двете дисциплини се отнасят до различни длъжностни описания. Дизайнерите на UI са склонни да се фокусират повече върху творческата страна, марката и визуалната привлекателност. Проектантите на UX се фокусират върху архитектурата на сайта, оформлението на страницата, фокуса и подлежащите на предприемане действия за всяка страница - включително наличието на други ресурси и съдържание, дали е по-подходящ изскачащ прозорец или таб, и т.н.Проектантите на UX обикновено са по-трудни за намиране и по-скъпи.

Процес на проектиране

Семалт разглежда процеса на проектиране и определя ролите, отговорностите и резултатите. Не всеки дизайнер или агенция прави същото. В действителност малцина. Така че ще трябва да обсъдите това подробно с бъдещите си дизайнери. Уверете се, че сте напълно наясно с резултатите, които ще получите. Колкото по-подробни и точни са те, толкова по-малко работа ще ви накара вашият екип да остави по-малко възможности за погрешно тълкуване и грешки.

 1. Създаване на информационна архитектура. Това обикновено се прави от UX дизайнер. Целта е да се идентифицира картата на сайта, колко категории и какъв тип, колко шаблона на страници и какво съдържание, елементи, връзки и действия с извикване да бъдат на всяка страница. Това обикновено включва системен архитект или разработчик, който да наблюдава необходимите технически интеграции, както и местно познаване на местните способности на платформите за електронна търговия.

 2. Брандинг. Това обикновено се прави от дизайнер на потребителския интерфейс. Тя включва визуални елементи, цветове, типография, лого и оформления на високо ниво.

 3. Първоначални макети. Това са груби скици на даден сайт, за да се улови общото разположение и разположението на елементите. Това обикновено се прави в макет инструмент, без оглед на цветове, действителни изображения и т.н. Може да се направи от UI или UX или заедно. Обикновено те се подготвят за началната страница, тъй като съдържат най-често срещаните елементи (заглавие и долен колонтитул и навигация.) Обикновено се произвеждат няколко повторения .

 4. Стълбове. Подготвен от дизайнера на UX. Това е представяне на всяка страница - със или без графика - с подробна документация за връзки и интеграции. Помислете за това като за аналогичен на проект за сграда. Структурата на страницата на всички елементи е точна и се установяват многослойни действия, като изскачащи прозорци, връзки, разгъващи се менюта и други действия на страницата. Има много различни инструменти за оформяне на кабели и много от тях включват и повече графични елементи днес.

 5. Окончателни макети. Те се подготвят от дизайнера на потребителския интерфейс. Те вземат телеграфните рамки и добавят всички графични елементи към всяка страница. Последният макет е пиксел перфектен и пластове, за да включва действия и всеки отделен елемент, така че разработчиците да имат достъп до цялата библиотека от активи за сайта. В идеалния случай е интерактивно да се представят всички действителни елементи. Доставката обикновено е фонов файл на Photoshop, Illustrator или Fireworks. Това обикновено зависи от личния избор на дизайнера.

 6. Развитие. Взет от екипа за развитие. Те създават CSS, HTML, Java, AJAX и правят необходимите интеграции.

Какво да търсите

Докато избирате дизайнерски екип, погледнете работата му от всеки етап от процеса. Поискайте от него да предостави информационна архитектура, първоначални скици, телени рамки и окончателни резултати. Опитайте се да попитате дизайнерския екип, ако макетите му са завършени или ако се нуждаят от повече работа.

Не забравяйте да тествате действителните им доставени уеб сайтове за ползваемост. В крайна сметка това ще доведе до най-много продажби Source .

March 1, 2018