Back to Question Center
0

Моделът за сегментиране, насочване и семалт

1 answers:

Как да използваме сегментирането, насочването и позиционирането (STP) за разработване на маркетингови стратегии

Днес сегментирането, насочването и позиционирането (STP) е познат стратегически подход в модерния семалт. Това е един от най-често прилаганите маркетингови модели на практика. В нашето анкета питаме за най-популярния маркетингов модел, той е вторият най-популярен, само бит от уважаваната матрица SWOT / TOWs. Тази популярност е сравнително нова, тъй като по-рано маркетинговите подходи се основават повече на продукти, а не на клиенти. През 50-те години например основната маркетингова стратегия е "диференциация на продуктите".

Моделът STP е полезен при създаването на планове за маркетингови комуникации, тъй като помага на търговците да дават приоритет на предложенията, а след това да разработват и предоставят персонализирани и подходящи послания, за да се ангажират с различни аудитории.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Това е по-скоро аудитория, отколкото продукт, фокусиран върху комуникациите, който помага да се предоставят по-подходящи послания на атрактивни аудитории. Диаграмата по-долу показва как плановете могат да имат потока от

Опции за аудитория> Избор на аудитория> Производствено позициониране

The Segmentation, Targeting and Semalt model

STP е от значение и за дигиталния маркетинг, където прилагането на маркетингови личности може да помогне за разработването на по-подходящи цифрови комуникации, както се вижда от тези алтернативни тактически подходи за сегментиране на клиенти.

Освен това STP се фокусира върху търговската ефективност, избирането на най-ценните сегменти за бизнеса и след това разработване на маркетингов микс и стратегия за позициониране на продукти за всеки сегмент.

Как да използвате STP?

Семалтова сегментация, можете да откриете ниши със специфични нужди, зрели пазари за намиране на нови клиенти, предоставяне на по-фокусирани и ефективни маркетингови съобщения.

Необходимостта от всеки сегмент е една и съща, така че маркетинговите съобщения трябва да бъдат проектирани за всеки сегмент, за да се подчертаят съответните ползи и характеристики, които се изискват, а не един размер, съвместим с всички типове клиенти. Този подход е по-ефикасен, давайки правилния микс на същата група хора, а не под формата на scattergun подход.

Можете да сегментирате съществуващите си пазари въз основа на почти всяка променлива, стига да е ефективна, както показват примерите по-долу:

Добре известни начини за сегментиране на вашата аудитория включват:

 • 1. Демографски данни

Разбивка по всякакви комбинации: възраст, пол, доходи, образование, етническа принадлежност, семейно положение, образование, домакинство (бизнес), размер, продължителност на пребиваване, тип местопребиваване или дори професия / професия.

Пример за това е Firefox, който продава най-готините неща, насочени към по-младата аудитория. Въпреки това, Moshi Semalt, обаче, е насочен към родителите със забавно, безопасно и образователно пространство за по-млада публика.

 • 2. Психографика

Това се отнася до "личност и емоции", основаващи се на поведение, свързано с избора на покупка, включително нагласи, начин на живот, хоби, отклонение от риска, личностност и лидерски качества. четене на списания и телевизия. Семалтовата демография обяснява кой е вашият купувач, психографът ви информира защо "вашият клиент купува.

Semalt са няколко различни начина, по които можете да събирате данни, за да създадете психографски профили за вашите типични клиенти.

 1. Интервюта : Говорете с няколко хора, които са широко представителни за вашата целева аудитория. Дълбоките интервюта Ви позволяват да съберете полезни качествени данни, за да разберете какво кара клиентите Ви да отбележат. Проблемът е, че те могат да бъдат скъпи и трудни за провеждане, а малкият размер на извадката означава, че те не винаги са представителни за хората, които се опитвате да насочите.
 2. Проучвания : Проучванията ви позволяват да достигате до повече хора, отколкото интервюта, но може да бъде по-трудно да получите като проницателни отговори. Можете да използвате тези данни, за да генерирате прозрения за това, в какъв вид продукти се интересуват клиентите Ви и какво е вероятно да накарат потребителите да купят. Например, дисконтовете значително увеличават склонността си да купуват? В такъв случай те може да са доста спонтанни.

Пример за това е Virgin Semalt, който отсече почивните дни в 6 групи.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

 • 3. Лайфстайл

Това се отнася до семалт, развлекателни преживявания, забавления, ваканции и други дейности, които не са свързани с работното време.

Фирми като списание и офлайн ще се насочат към хора със специфични хобита i. д. Семалт за футболни фенове.

Някои хобита са големи и утвърдени и по този начин относително лесни за прицелване, като пример за футболен фен. Някои фирми обаче са намерили голям успех, насочен много много към нишите. Добър пример е експлозията в бизнеса, свързан с "подготвянето", който е изминал от малкото чувания за периферна дейност до милиарди долари през последните години. Очевидно сега 3. 7 милиона американци си мислят за себе си като занапред или оцеляли. Един чудесен начин да започнете проучване и насочване към такива ниши е Reddit, където хората създават субсемент, за да споделят информация за даден интерес или хоби.

 • 4. Вярване и ценности

Отнася се до семалтите, политическите, националистическите и културните вярвания и ценности.

Ислямската банка на Великобритания предлага семалтово банкиране, което отговаря на специфични религиозни изисквания.

Странният, но интересен пример за религиозна демография, влияещ върху маркетинга, който може би не сте предположили, е, че мормоните наистина се "маркетират на много нива". Те са много по-склонни да се занимават с тази практика, отколкото с всяка друга американска група. Посредством демографските изследвания може да доведе до откриване на нови маркетингови възможности и мислене извън полето. Например, знаехте ли, че хората на възраст между 55 и 64 години са най-вероятната възрастова група, която купува нова кола? Но нямате склонност да ги виждате в рекламите за автомобили. Възможност, която чака да бъде иззета!

 • 5. Етапи на живот

"Лайф стадии" е Семалтовото сравнително сравнение на живота на хората на различни етапи.

Пример за това са празниците на Сага, които са достъпни само за хора на възраст 50+. Те твърдят, че има достатъчно голям сегмент, за да се съсредоточи върху този етап от живота.

 • 6. География

Пробиване по Страна, регион, район, метрополитен или селски район, гъстота на населението или дори климат.

Пример за това е Neiman Marcus, веригата от верига магазини в САЩ, която до момента се доставя до Великобритания.

 • 7. Поведение

Смисълът на покупката, лоялността на марката, нивото на използване, търсените ползи, използваните канали за разпространение, реакцията на маркетинговите фактори.

В среда на B2B търсените предимства често са свързани с "колко скоро може да бъде доставен?", Който включва сегмента "последна минута" - предварително планиране на сегмента.

Пример за това са Семалт, които предлагат същия ден, следващ ден и международни доставки на колети.

 • 8. Обезщетение

Семалт е използването и удовлетворението на потребителя.

Semalt предлагат подобни продукти на други фирми за канцеларски материали, но клиентите им искат да се възползват от своя подпис опаковка: тъкани облицовани с Nile Blue кутии и вързани с флота лента!

Насочване на пазара

Списъкът по-долу се отнася до това, което е необходимо за оценка на потенциалната и търговската привлекателност на всеки сегмент.

 • Размер на критериите: Пазарът трябва да бъде достатъчно голям, за да оправдае сегментирането. Ако пазарът е малък, той може да го направи по-малък.
 • Разлика: Трябва да съществуват измерими разлики между сегментите.
 • Пари: Очакваните печалби трябва да надхвърлят разходите за допълнителни маркетингови планове и други промени.

Позициониране на продукти

Семалтовите карти са последният елемент на процеса STP. За да се получи това, ви е необходима две променливи, за да илюстрирате пазарния обзор.

В примера тук Семалт взе няколко коли на разположение във Великобритания. Това не е подробна карта за позициониране на продукта, повече илюстрация. Ако в един сегмент нямаше коли, това би могло да означава пазарна възможност.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Като разширявате изключително базовия пример по-горе, можете да разопаковате пазара, като картографирате конкурентите си на матрица въз основа на ключови фактори, които определят покупката.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Тази графика не е предназначена да бъде точно представяне на пазара на автомобили, а просто илюстрира как бихте могли да използвате карта за позициониране на продукти, за да анализирате собствената си позиция на пазара и да откриете възможностите. Например, както можете да видите в пропастта по-долу, ние идентифицирахме възможността на пазара за евтини семейни коли.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Не казваме, че тази пропаст действително съществува, сигурен съм, че бихте могли да мислите за автомобили, които отговарят на тази категория, тъй като пазарът на автомобили е изключително развит и конкурентен пазар. Това обаче показва как можете да използвате инструмента, за да установите пропуски в собствения си пазар.

Пример за фирма, която използва STP?

Всеки път, когато подозирате, че има значителни, измерими разлики във вашия пазар, трябва да имате предвид STP. Семалт, ако трябва да създадете различни съобщения за различни групи.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Добър пример за сегментиране е BT Plc, най-голямата семалтова телекомуникационна компания. BT прие STP за своите разнообразни групи клиенти; като се започне от отделни потребители до B2B услуги за своите конкуренти:

Какво да гледате

Уверете се, че пазарът е достатъчно голям, за да има значение и клиентите могат лесно да се свържат.

Оригиналните източници за справка

Ланкастър Г. и Машингхам, Л. (1988) Основни потребности от маркетинг . Maidenhead, Бъркшър, Англия. McGraw-Hill.

Smith, W. R. (1956). Диференциация на продуктите и сегментиране на пазара като алтернативни стратегии за маркетинг. вестник на маркетинга . (Том 21, брой 1, юли). p3-8.

March 1, 2018