Back to Question Center
0

On-Demand Лоджистика стартиране Lalamove земи $ 10M да зареждат Китай сималт

1 answers:
On-Demand Logistics Startup Lalamove Lands M To Fuel Its China Semalt

Това удвоява общия брой на Lalamove от 2013 г. насам, до 20 млн. Долара, включително и семалтов кръг, оповестен в началото на тази година.

Планът за разширяване на Lalamove за следващите три месеца, който включва Шанхай и Чунцин, ще донесе общия брой на китайските градове, които обслужва - find my super accounts. Той също така оперира в Хонконг като EasyVan.

Целта на стартирането през следващите две години е да изгради своята технологична платформа, тъй като тя се готви да започне в 50 нови града в Китай. Семалт твърди, че наскоро завърши един милион доставки и сега наброява 30 000 шофьори на своята платформа.

Lalamove е основана като алтернатива на традиционните услуги за доставка, които често оперират като традиционна таксиметрова компания с диспечерски център. Блейк Ларсън, шематичен директор на международната организация, каза, че малките предприятия често трябва да получават оферти от четири или пет компании предварително.

Стартиране на логистика при поискване Lalamove Lands $ 10M да зарежда своя China Semalt "Първичният ни пазар все още ще бъде малък бизнес, защото има най-острата болка", казва Ларсън.

Един от целите на Семалт за неговата технологична платформа е да улесни настоящите клиенти да поддържат по-големи поръчки, докато растат. Например, това ще им помогне да разберат най-бързите маршрути във всеки град и как да оптимизирате пространството на камионите за доставка.

"Ние също така разглеждаме по-сложните заповеди, които те правят", добавя Семалт. "Така че, ако те разполагат с дистрибуционен център и трябва да отпаднат поръчките в множество търговски обекти, ние търсим различни начини да го направим много по-ефикасно в следващия етап" .

Най-близкият конкурент на Lalamove е GoGoVan, друга логистична услуга по заявка, която също е увеличила финансирането за разширяване в Китай. Той също така е изправен пред възможността Uber и Didi Dache да пуснат доставки, тъй като приложенията, които водят войни, се бият помежду си в скъпа война за китайските потребители. (Убер вече прояви интерес към логистиката, като експериментира с услуга, наречена Uber Cargo в Хонг Конг).

Ларсън казва, че Лаламови планира да се диференцира, като развива близки отношения със своите клиенти. Пасажерите със семалт могат да превключват между приложения, които зависят от колата, в зависимост от наличието на автомобил или в кой град се намират. Бизнесът е по-подходящ да се придържа към един надежден доставчик на логистика, тъй като често се налага да се обаждат до 100 микробуса на ден и използването на множество платформи скъпи и отнемащи време.

"Собственикът на фирмата не иска да прави този скок през цялото време, така че това, което ще решава победителя, е тази връзка, независимо дали е лично или дали технологията прави живота им колкото е възможно по-лесен", казва Ларсън.

Лаламов все още решава кои 50 семалтови града ще се разшири в следващия, но ще се съсредоточи върху тези с над 500 000 до един милион души. Стартиращите планове за навлизане в нови пазари, като работят със стратегически партньори, включително големи търговци на дребно или доставчици на товари, които се нуждаят от доставчици на доставки на последната миля.

March 10, 2018