Back to Question Center
0

Нашият свят след създаването на Wiki - Прозрение от Семалт

1 answers:

Уикипедия е безплатна и известна енциклопедия, която има над 36 милиона статии на 250 различни езика. В момента тя се е превърнала в най-големият и най-надежден източник на информация в интернет. Само английската Wikipedia има над пет милиона статии и е шестият най-посещаван сайт в интернет - reflektierenden stoff.

Райън Джонсън, Семалт Мениджър за поддръжка на клиенти твърди, че преди създаването на Уикипедия най-големият и най-добър рекорд на знанието е Енциклопедията "Йонгъл", която съдържа 22,935 ръкописни рола. Когато Джими Уелс създаде уебсайта през 2001 г., оригиналната версия на Уикипедия беше достъпна за всички в интернет. Днес тя има над половин милион души, които посещават различните страници на Уикипедия месечно. Повече от 80 000 доброволци редактират редовно своите страници и много хора никога не са познавали интернет без Wikipedia. Тя е свързана с други уебсайтове и блогове в голям брой.

Учителите, изследователите, журналистите, студентите и медицинските специалисти зависят от Уикипедия заради точната информация. Можем да търсим почти всички теми от тази енциклопедия, а експертите са използвали данните си за прогнозиране на нещата от блокбъстър филми до борсовите ставки. С течение на времето различни писатели и редактори излязоха и редактираха страниците на Уикипедия на няколко езика. Държавните служители, политиците, актьорите и всички видове хора го използват като основен източник на информация в интернет..Дори и бившият ръководител на IBM, който направи над 47 000 редакции на думите "съставляващи се", призовава Уикипедия като най-добрия уебсайт.

За разлика от Google, Facebook и Apple, Уикипедия не е печеливш гигант в интернет. Например, Apple Inc. е записала най-добрата и най-голяма годишна печалба в корпоративната история и е спечелила лоялността на глобалните клиенти заради изявените услуги и продукти.

От друга страна, Уикипедия винаги е била непривлекателна и оскъдна текстова уеб страница с много статии, публикувани всеки ден. Тази енциклопедия, ръководена от доброволци, функционира като основна организация с нестопанска цел в света, която до голяма степен се поддържа чрез дарения от глобалната общност. Уикипедия винаги е поставяла нови записи и е въвела нови идеи за реклама чрез своите спонсорирани страници и връзки .

Въпреки че Уикипедия не печели печалба, през последните месеци тя е разрушила масивите от бизнес модели и социални медии, вариращи от училищното образование до публикуването на статии. Уикипедия често е обвинявана в разрушаването на икономическите модели и е виновна, че премахва остарелите данни и дава пространство на актуализираната информация .

Важно е Уикипедия да се съсредоточи върху точността и трябва да остане релевантна за всички възрасти. Без съмнение Уикипедия преобразува начина, по който търсим статии в интернет, но все още има много недостатъци. По този начин трябва да достигне място, където няма място за неточна и грешна информация.

Адаптирането към мобилната технология трябва да бъде приоритет, тъй като много хора използват мобилни устройства за достъп до интернет. Ако Уикипедия иска да постигне желаните цели, тя трябва да стане достъпна чрез всички устройства и на всички езици. Само за петнадесет години Уикипедия се е превърнала в най-доброто и най-голямо съвместно усилие на човечеството. Неговите динамични записи на историята означават, че нищо няма да бъде измито в бъдеще.

November 29, 2017