Back to Question Center
0

Семал: Как Wiki работи на различни езици?

1 answers:

Оливър Кинг, Семалт Управител на успеха на клиента казва, че Уикипедия има богат набор от данни, статии и съдържание на различни езици и редакторите се насърчават да създават липсващите статии на тази гигантска енциклопедия , Безопасно е да се каже, че Уикипедия съществува на повече от триста езика, но повечето от тях са непълни и относително малки. Хора от всички краища на света посещават ежедневно Wikipedia и четат повече от 300 езикови издания. Някои от тях търсят конкретни статии и съдържание, написани от стотици хиляди доброволци, които отговарят за изграждането и поддържането на тази известна и безплатна енциклопедия - construction design logos. Посетителите на Wikipedia най-често търсят статиите на английски език, а другите езици използват за Wiki 30 милиона записа.

Да демократизира достъпа до знанията

За да помогне на писателите и редакторите на различни езикови общности да оценят липсващите статии, компютърните специалисти на Фондация Уикимедия и Станфорд успешно създадоха някои инструменти. Една от тях помага да се идентифицират важните статии, които все още не са налични на определен език. След това редакторите използват тези препоръки, за да създават нови статии. Ако редакторите и писателите са многоезични, намирането на статии на втори език и превеждането му на местния език за читателите от Уикипедия е много лесно.

Изследователите на фондацията "Уикимедия" Лейла Зия и Елири Вулцин си сътрудничат със студента от Станфордския университет Робърт Уест, за да представят доклад на Международната конференция в Монреал. Според тях Уикипедия има огромно количество данни и има силна връзка между нейните статии .

Учените започнаха да създават списъци с статии на различни езици и да препращат списъците, за да разберат кои статии липсват на езиците. След това те преценяват значението на всички липсващи статии въз основа на географското и културно значение. Те имат за цел да публикуват липсващите статии възможно най-скоро и да ги направят по-добри.

Прикрепване на отворите

Изследователите са тествали помещението с редица експерименти. Те започнаха проекта с повече от 4 милиона статии, написани на английски език, и откриха, че над 1,5 милиона статии липсват в секцията за френски Уикипедия. След това експертите избраха 300 000 важни статии по английски език и ги преведоха на френски език. Статиите бяха разделени на три основни групи от над 100 000 статии и бяха предадени на най-добрите и опитни редактори. Крупът на експеримента включваше две основни групи от шест хиляди редактори и писатели, които направиха няколко редакции на френски и английски език в рамките на дванадесет месеца преди експериментът да приключи. През юни 2015 г. всички редактори получиха имейл, посочвайки уникалните липсващи статии, и те бяха помолени да преведат пълния списък от статии от английски на френски език. Един месец по-късно експертите стигнаха до липсващото създаване на статии и установиха, че те биха могли да повишат темповете на създаване на биологични статии. Въз основа на всички тези резултати Фондацията Уикипедия разработи някои експериментални инструменти, в които редакторите и писателите могат да открият пропуските на местните си езици и да посочат конкретни записи .

November 29, 2017