Back to Question Center
0

Семал: Как Wiki работи на различни езици?

1 answers:

Оливър Кинг, Семалт Управител на успеха на клиента казва, че Уикипедия има богат набор от данни, статии и съдържание на различни езици и редакторите се насърчават да създават липсващите статии на тази гигантска енциклопедия , Безопасно е да се каже, че Уикипедия съществува на повече от триста езика, но повечето от тях са непълни и относително малки. Хора от всички краища на света посещават ежедневно Wikipedia и четат повече от 300 езикови издания. Някои от тях търсят конкретни статии и съдържание, написани от стотици хиляди доброволци, които отговарят за изграждането и поддържането на тази известна и безплатна енциклопедия. Посетителите на Wikipedia най-често търсят статиите на английски език, а другите езици използват за Wiki 30 милиона записа.

Да демократизира достъпа до знанията

За да помогне на писателите и редакторите на различни езикови общности да оценят липсващите статии, компютърните специалисти на Фондация Уикимедия и Станфорд успешно създадоха някои инструменти. Една от тях помага да се идентифицират важните статии, които все още не са налични на определен език - montar video on line. След това редакторите използват тези препоръки, за да създават нови статии. Ако редакторите и писателите са многоезични, намирането на статии на втори език и превеждането му на местния език за читателите от Уикипедия е много лесно.

Изследователите на фондацията "Уикимедия" Лейла Зия и Елири Вулцин си сътрудничат със студента от Станфордския университет Робърт Уест, за да представят доклад на Международната конференция в Монреал. Според тях Уикипедия има огромно количество данни и има силна връзка между нейните статии .

Учените започнаха да създават списъци с статии на различни езици и да препращат списъците, за да разберат кои статии липсват на езиците. След това те преценяват значението на всички липсващи статии въз основа на географското и културно значение. Те имат за цел да публикуват липсващите статии възможно най-скоро и да ги направят по-добри.

Прикрепване на отворите

Изследователите са тествали помещението с редица експерименти. Те започнаха проекта с повече от 4 милиона статии, написани на английски език, и откриха, че над 1,5 милиона статии липсват в секцията за френски Уикипедия. След това експертите избраха 300 000 важни статии по английски език и ги преведоха на френски език. Статиите бяха разделени на три основни групи от над 100 000 статии и бяха предадени на най-добрите и опитни редактори. Крупът на експеримента включваше две основни групи от шест хиляди редактори и писатели, които направиха няколко редакции на френски и английски език в рамките на дванадесет месеца преди експериментът да приключи. През юни 2015 г. всички редактори получиха имейл, посочвайки уникалните липсващи статии, и те бяха помолени да преведат пълния списък от статии от английски на френски език. Един месец по-късно експертите стигнаха до липсващото създаване на статии и установиха, че те биха могли да повишат темповете на създаване на биологични статии. Въз основа на всички тези резултати Фондацията Уикипедия разработи някои експериментални инструменти, в които редакторите и писателите могат да открият пропуските на местните си езици и да посочат конкретни записи .

November 29, 2017