Back to Question Center
0

Уики като символ на възрастта - Семант Експертна гледна точка

1 answers:

Джулия Вашнева експерт Семалт твърди, че Уикипедия е уникална онлайн енциклопедия, благодарение на нейната "кой да може да редактира", политика, която се прилага за повечето съдържание. изненадващи резултати и завладяващо публично въображение.Въпреки това, политиката "дойдете" и "дойдете-всички" идва с някои компромиси.

Впрочем, Уикипедия не е само онлайн енциклопедия, но и общност, която е създала бюрокрация - 50w eleaf istick red. Общността има добре дефинирани структури на властта, които дават на администраторите на доброволци редакционен контрол да изтриват неподходящо съдържание и да защитават хора, които са уязвими от вандализъм .

Тези мерки определят кои вписвания да бъдат изключени от правилата "всеки може да редактира". Докато списъкът с такива записи се променя бързо, част от съдържанието, изключено от правилата "всеки може да редактира", включва 82 записа, вариращи от статии за Кристина Агилера до Алберт Айнщайн. Тези записи са защитени от редактиране поради повтарящ се вандализъм и спорове относно това, което трябва да бъде включено в тези записи. Освен 82 записа, има 179 полузащитни статии, включително съдържание за Адолф Хитлер, Джордж У. Буш и исляма. Тези записи могат да бъдат редактирани само от хора, регистрирани на уебсайта, поне за четири дни.

Мерките, посочени по-горе, може да изглежда да подкопаят демократичните принципи на сайта, но Джими Уелс, основателят на Уикипедия, казва, че защитата е временна мярка и засяга само малка част от повече от 1,2 милиона записа на английско- езиков уебсайт. Според г-н Уелс защитата е насочена към контролиране на качеството, но не определя Wikipedia. Той казва, че това, което определя Уикипедия, е откритото участие на доброволци.

От самото начало г-н Уелс даде на уебсайта ясна мисия: да даде свободно знание на всеки на планетата. В същото време той установи правила и разпоредби като изискването да се представят данни с неутрална гледна точка. Системата изглежда работи, тъй като Уикипедия успя да победи сайтове като CNN и Yahoo News.

Докато повечето хора смятат, че Уикипедия има около 10 милиона сътрудници, по-голямата част от работата се извършва от няколко души. Администраторите на сайта са доброволци, най-вече 20-годишните. Те са в постоянна връзка помежду си и споделят тежестта от наблюдение на ненужни или злонамерени промени. Има и персонализиран софтуер, който следи за промени в статиите.

на г-н. Уелс се отнася до вандализма на сайта като минимален проблем. Тази година обаче, общността реши да въведе частична защита за някои статии, поради засилената публичност на неверни данни на уебсайта. 4-дневният период на изчакване е предназначен да работи по подобен начин на срока, наложен на купувачите на пистолети .

След като ударите умрат, режимът на полузащита на страницата се променя, за да може всеки да редактира..Докато някои записи, като например за Бил Гейтс, бяха частично защитени за няколко дни през януари, статиите за президента Буш остават на защитения режим за неопределено време.

Според критиците защитата на някои записи подиграва политиката "всеки може да редактира". Николас Кар, технологичен писател и ужасен критик на Уикипедия, казва, че сайтът започва да изглежда като редакционна структура. Да кажем, че една армия от аматьори може да създаде чудесна работа с малък контрол, е да изкриви това, което Уикипедия означава, твърди Кар.

Но г-н Уелс твърди, че такава критика е неоправдана, тъй като на уебсайта има филтри. В допълнение, поддръжниците на Уикипедия казват, че за повечето вандали не отнема много време да се оттеглят.

Всъщност по-голямата част от дискусията върху Уикипедия обикновено се фокусира върху нейната точност. Миналата година в статия в списание "Природа" се твърдеше, че грешките в Уикипедия са малко по-високи в сравнение с тези, открити в Енциклопедия Британика. Представителите на Британика категорично отхвърлиха този аргумент .

Въпреки критиките, Уикипедия казва, че точността на съдържанието на сайта расте по биологичен начин. Отначало всичко е редактирано безмилостно от идиоти, казва Уейн Сайк, доброволец от Уикипедия. Тъй като статията расте и цитиранията се акумулират, съдържанието става по-точно.

Доброволците в Уикипедия често казват, че се чувстват освободени, когато са допринесли за сайта за първи път. Катлийн Уолш, завършил колеж, специализирал музика, казва, че когато пишете за Уикипедия, целият свят забелязва съдържанието.

Неизвестен за повечето хора, Уикипедия, също както повечето уеб базирани предприятия, е започнал случайно. Г-н Уелс, човекът зад сайта беше опция търговец, който се опита да стартира интернет базирана енциклопедия, известна като Nupedia.com. След привличане на шепа сътрудници, г-н Уелс започва Wikipedia от страна, която нараства експоненциално.

През учебните години г-н Уелс изплаща разноските от джоба си. Днес фондацията Wikimedia, организация с нестопанска цел, която поддържа Wikipedia, работи с дарения.

В момента г-н Уелс управлява Wikipedia с помощта на 4 платени служители. Той вярва в силата на технологията за редактиране на уики, предшественик на Уикипедия. През 2004 г. той започва Уикиа, стартиране, което позволява на хората да изграждат сайтове въз основа на общността, която представлява интерес. Например Wiki 24 е неофициална енциклопедия за телевизионното предаване "24".

Сега Уикипедия се превърна в символ на уеб потенциала. Тя говори много за бъдещето на създаването на знания. Това означава, че в бъдеще хората ще зависят по-малко от героизма и повече от сътрудничеството, казва Мичъл Капор, президент на Open Source Applications Applications Foundation .

November 29, 2017