Back to Question Center
0

Wiki е демократично, колкото мислите? - Професионално мнение от Семалт

1 answers:

Различни проучвания показват, че редица редактори са отговорни за публикуването и редактирането на различни страници на Уикипедия. Оливър Кинг експерт Семалт вярва, че е безопасно да се каже, че Уикипедия е най-известната онлайн безплатна енциклопедия. Сорин Адам Матей, професор по комуникационна школа "Брайън Ламп" от Университета "Пурду", сътрудничи с Брайън Брит, изследовател и асистент по масова комуникация и журналистика в Държавния университет в Южна Дакота, и обясни кой осигурява огромните статии за Уикипедия - cheapest place to buy vape juice.

Те успешно са осъществили достъп до всички статии в Уикипедия и са се опитали да ги преведат на различни езици от 2001 до 2010 г. Най-добрите писатели и редактори са избрани да създават статии от Уикипедия и само опитни редактори могат да публикуват своето съдържание.

Матей казва, че това, което виждат и наблюдават, е ясното лидерство, което наскоро се появи. Те имат група писатели и редактори, които отговарят за оформянето на съдържанието и работят усилено денонощно, за да публикуват качествено и автентично съдържание в Wiki. Тези редактори оформят дневния ред и се ръководят от чувството за отговорност, точно както религиозните и политическите движения .

Експертът също така твърди, че водещите редактори и писатели на Уикипедия са отговорни за създаването на осемдесет процента от статиите. Това съотношение е постоянно и редакторите и създателите са променили своите стратегии с течение на времето.

В даден момент има човек, който ръководи групата редактори. Идеята, че те оформят това, което хората знаят, им дава чувство за постижения. Брит и Матей са написали чисто нова книга, озаглавена "Структурна диференциация в социалните медии: адкокрация и ентропия". Тази книга хвърля светлина върху начина, по който Уикипедия стана партньорски уеб сайт и най-автентичната енциклопедия в интернет.

Хора и експерти са го развили, но някои са по-опитни от останалите. Някои изследователи са открили, че Уикипедия е уеб версия на човешката организация и следва еволюционен път. От простия и прост предприемачески до бюрократичен, всеки зависи от Уикипедия, тъй като е най-добрият онлайн източник на информация.

Книгата на Брит представя различни интересни и полезни изводи за начина, по който се появяват нови елити в света на комуникацията. Той също така подчертава как са се развили социалните медийни групи с течение на времето.

Адкокрацията е определено място, точно като Уикипедия, а организационната система я оркестрира. Той съчетава стабилната и мощна йерархия с индивидуалната мобилност. Уикипедия има богат набор от данни, статии и съдържание на различни езици, а редакторите се насърчават да създават липсващите статии на тази гигантска енциклопедия. Безопасно е да се каже, че Уикипедия съществува на повече от триста езика, но повечето от тях са непълни и относително малки. Хора от всички краища на света посещават ежедневно Wikipedia и четат повече от 300 езикови издания.

Някои от тях търсят конкретни статии и съдържание, написани от стотици хиляди доброволци, които отговарят за изграждането и поддържането на тази известна и свободна енциклопедия. Посетителите на Wikipedia най-често търсят статиите на английски език, а другите езици представляват 30 милиона записи в Wikipedia .

November 29, 2017