Back to Question Center
0

Wiki е най-доброто наследство на човечеството? - Семалтовият отговор

1 answers:

Wikipedia или Wiki е известна безплатна онлайн енциклопедия, която има над 36 милиона статии на 250 различни езика. В момента тя се е превърнала в най-големият и най-надежден източник на информация в интернет. Иван Коновалов Семалт Мениджър за успех на клиентите казва, че само английската Wikipedia има над пет милиона статии и е шестата най-посещавана уеб страница в света. Преди създаването на Уикипедия, най-големият източник на знание е Енциклопедията "Йонгъл", за която се твърди, че съдържа 22,935 ръкописни рола - blitz. Когато Джими Уелс създаде уебсайта през 2001 г., оригиналната версия на Уикипедия беше достъпна за всички в мрежата. Днес тя има повече от половин милион посетители на страниците на Уикипедия на месечна база. Повече от 80 000 доброволци редактират редовно страниците си и много хора никога не са познавали интернет без Wikipedia, която е свързана с други уебсайтове и блогове в голям брой.

Учителите, изследователите, журналистите, студентите и медицинските специалисти зависят от Уикипедия, защото информацията, поставена на този сайт, винаги е точна. Можем да търсим почти всички теми от тази енциклопедия, а експертите са използвали данните си за прогнозиране на нещата от блокбъстър филми до борсовите ставки..С течение на времето различни писатели и редактори излязоха и редактираха страниците на Уикипедия на няколко езика. Държавните служители, политиците, актьорите и всички видове хора го използват като основен източник на информация в интернет. Дори и бившият ръководител на IBM, който е направил над 47 000 редакции на думите "се състои от" призовава Уикипедия за най-добрия уебсайт досега.

За разлика от Google, Facebook и Apple, Уикипедия не е печеливш интернет гигант. Например, Apple Inc. е записала най-добрата и най-голяма годишна печалба в корпоративната история и е спечелила лоялността на глобалните клиенти заради изявените услуги и продукти. От друга страна, Уикипедия винаги е била непривлекателна и оскъдна уеб страница с много статии, публикувани всеки ден. Тази енциклопедия, ръководена от доброволци, функционира като основна организация с нестопанска цел в света, която съществува поради даренията на световната общност. Уикипедия винаги е поставяла нови записи и е въвела нови идеи за реклама чрез спонсорираните страници и връзки.

Въпреки че създателите на Wikipedia не търсят никаква печалба, то прекъсна масивите от бизнес модели и социални медии през последните месеци, вариращи от училищното образование до публикуването на статии. Уикипедия често е обвинявана в разрушаването на икономическите модели и е виновна, че премахва остарелите данни и предоставя пространство на актуализираната информация .

Важно е Уикипедия да се съсредоточи върху точността и трябва да остане релевантна за всички възрасти. Без съмнение Уикипедия преобразува начина, по който търсим статии в интернет, но все още има много недостатъци. Адаптирането към мобилната технология трябва да бъде приоритет, тъй като много хора използват мобилни устройства за достъп до интернет. Ако Уикипедия иска да постигне желаните цели, тя трябва да стане достъпна чрез всички устройства и на всички езици. Само за петнадесет години Уикипедия се е превърнала в най-доброто и най-голямо съвместно усилие на човечеството.

November 29, 2017